1941 – 5/10 hattar

Steven Spielberg's 1941
Steven Spielberg's 1941

Det blev tyvärr inte True Grit på bio igår. Istället blev det feelgood-filmen Offside. Så varför skriver jag om Steven Spielberg’s 1941?

För nån vecka sedan tittade jag och min käre syster på 1941. Jag föll av någon oförklarlig anledning för den (noterade bland annat John Belushi). Nu i efterhand så är det väl en upplevelse som man lika gärna hade kunnat vara utan. 1941 tillför inte världen något speciellt alls, mer än att den stärker regeln att även de bästa gör riktiga bottennapp. Tänker då främst på herr Spielberg…

Filmen utspelar sig under andra världskriget, strax efter Pearl Harbour. Julen efter för att vara mer exakt. Både militären och allmänheten i Kalifornien är i panik. Förutom den riktiga militären så har civilbefolkningen ordnat något som närmast kan jämföras med Dad’s Army.

Historien startar med flera parallella historier, som på ett helt okej vis vävs samman till en goja som närmast kan liknas med en känd italiensk maträtt. Stundtals är filmen ganska underhållande, och stundtals helt uppåt väggarna. Man kastas hit och dit i en värld som oftast påminner mer om något Mel Brooks hade hittat på, snarare än sansade Steven Spielberg.
Kanske är det också det som gör att filmen faller lite? Mel Brooks har lite bättre känsla för galenhet helt enkelt.

Resultatet blir till slut 5 av 10 hattar. Det blir helt enkelt bara för mycket. Om man är rätt person på rätt humör så kan denna filmen absolut fungera som underhållning.

Director: Steven Spielberg
Författare: Robert Zemeckis (screenplay & story), Bob Gale (screenplay & story) och John Milius (story)
Skådespelare: John Belushi, Dan Aykroyd och Treat Williams

[youtube]JdUCu-A7tgg[/youtube]

http://www.imdb.com/title/tt0078723/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *