Facebook använder dina bilder! (oh noes… eller?)

På Fredag kommer Facebook börja använda dina bilder i annonser, som visas på profilsidorna hos dina kontakter. Detta är lagligt och nämns i det finstilta när du skapar ditt konto. För att stoppa detta gör följande: Gå in på ditt Konto som du hittar längst upp till höger på din Facebook, välj ”Kontoinställningar”, välj fliken ”Facebook…- annonser” och välj ”Ingen” i rullgardinsmenyn och spara.

Ovanstående inlägg har jag sett på lite olika håll, och helt ärligt så stör jag mig lite på det. Själva inlägget alltså, inte Facebook.

Nu tar vi och läser vad Facebook faktiskt skriver om det hela:

Annonser som visas tredjepartsapplikationer

Facebook ger aldrig tredjepartsapplikationer eller annonsnätverk rättighet att använda ditt namn eller foto i sina annonser. Om detta tillåts i framtiden kommer den här inställningen att kontrollera hur din information används.

Skönt att veta att det inte visas just nu i alla fall. Sätter den inställningen till ingen (istället för endast mina vänner) eftersom jag är lite halvt paranoid ibland ^^

Annonser som visas av Facebook

Facebook strävar efter att visa relevanta och intressanta annonser för dig och dina vänner. Här finns fakta om Facebook-annonser:

  • Facebook säljer inte din information vidare till annonsörer.
  • Sociala annonser parar ihop en annonsörs meddelande med sociala handlingar som du har utfört, till exempel att gilla en sida.
  • Du visas bara i sociala annonser för dina bekräftade vänner. Om ett foto används så är det bara din profilbild och inte någon annan bild från dina fotoalbum.

Okej, här säger alltså Facebook att man parar ihop annonsörens meddelande med de sociala handlingar som du utfört. Om något foto används så är det enbart din profilbild. De visar även ett exempel:

Facebook Exempel
Facebook Exempel

Okej, så de visar att jag gillar något. Hmm, är det inte det som hela Facebook går ut på? Jaja, jag kan nog leva med att det visas för mina vänner, så jag låter den inställningen vara.

Däremot så kan det faktiskt vara väldigt intressant att gå in och ändra lite bland inställningarna som man har på Facebook. Det har hänt oerhört mycket där sedan jag skapade mitt konto i alla fall, och i många fall kan det vara intressant med en eller annan justering.
Sen är det ju givetvis upp till var och en att tycka vad man tycker. Men man behöver ju inte förstora upp det som att de plötsligt får rättighet till att använda samtliga bilder som du har lagt upp för att ta över världen…

En reaktion på ”Facebook använder dina bilder! (oh noes… eller?)”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *