Sverigedemokrater och demokrati i Sverige

Jag sitter vid frukostbordet och summerar lite intryck under de senaste dagarna. Jag har under en längre period kritiserat hur man i Sverige propagerar demokrati, yttrandefrihet, religionsfrihet mm. Men om du är sverigedemokrat, då gäller plötsligt inte det här. Då är du nazist, och då tycker du fel. På något vis förlorar du då din rätt att tala, och automatiskt får alla andra rätt till att hata dig och förolämpa dig.

Ett urval av senaste dagarnas artiklar:

Om vi tittar på ren fakta så har SD faktiskt lyckats ganska bra med det de gör. De har sedan länge gjort grovstädningen av partiet, och de fortsätter städa och se till att de upplevs som ett seriöst och respektabelt parti. SD är det parti som i alla fall i min brevlåda har varit flitigast med att delge information inför olika val.  Av de få partier som faktiskt lägger information i lådan så skulle jag vilja påstå att det är SD som är duktigast på att strukturera upp det som de vill säga på ett snyggt och läsbart vis. Slutligen så formulerar de sig på ett mycket fint sätt, så det mesta på den lilla lappen låter faktiskt bra. Applåd, bra jobbat SD. Det syns på era siffror att ni gör ett bra jobb, väl anpassat för den tid vi lever i.

Så innebär det här att jag kommer att rösta på SD? …att jag tycker att deras världsbild är den rätta, och att jag hoppas på att vi inom något år går runt med blanka svarta stövlar, kort svart mustasch och heilar uppför storgatan?

Nej inte riktigt. Eller inte alls faktiskt. Men jag måste erkänna att jag är nyfiken, och delvis fascinerad, av sverigedemokraternas framfart. Jag är lika fascinerad och förskräckt av hur den barbariska sidan visar sig hos alla som innerligt verkar hata SD. I min värld är det inte okej att stå och vråla, kasta saker mm, när ett parti ska hålla tal. Inte i ett land som påstår sig vara demokratiskt, där yttrandefrihet och alla andra friheter påstås vara bland de viktigaste regler som vi har.

Åsiktsfrihet

I Sverige är åsiktsfriheten en viktig grundsten för hur vi vill att vårt samhälle ska fungera. Det innebär att man har frihet att i tal, skrift, bild, eller på annat vis, delge sin uppfattning, åsikter mm. Detta utan statens ingripande. Jag tycker dock att det är lika viktigt att människorna, som är en del av staten, accepterar detta. Det är okej att vara gay, katolsk, transvestit, etc. …eller nazist. Jag kanske inte håller med, eller rentav tycker att de tycker fel. Men det är inte samma sak som att de faktiskt tycker fel, och inte får framföra sin sak. Jag kan däremot rösta mot (sverigedemokraterna), låta bli (att ha sex med andra av samma kön), inte tro (på helgon, ave Maria etc) osv.

Motdemonstration

I sig är det inget fel att demonstrera mot. Det är ett tydligt och klart sätt att visa att man är av annan åsikt. So far so good. Men hur kan man demonstrera mot? Eller snarare, hur bör man demonstrera mot? Är det okej att förhindra andra människor från att komma dit och lyssna? Är det okej att ta med en megafon och ropa slagord?

Nej jag tycker inte det. Förhindrar vi andra från att lyssna så är vi inte bättre än korrupta länder där motståndare sätts i fängelse och valen är fejkade. Är vi så rädda för att vi ska förlora anhängare så att vi måste försöka stoppa både det budskap och de potentiella anhängare som andra partier har så kanske man ska fundera på om man själv har rätt budskap i grund. Borde inte folket kunna välja rätt parti själva? Dum fråga egentligen, det har historiskt i alla fall visat sig att folket är klart kapabla att välja fel ibland, men samtidigt så bygger ju demokrati på att flest människor ”har rätt”.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *